Artbeskrivningar

Här samlar vi ihop artbeskrivningar, foton och egna odlingserfarenheter

Här har vi samlat ihop dels Tues beskrivningar, dels våra egna. Vilka som är Tues framgår - de är på danska. Vill du läsa fler artiklar om olika rhododendronarter kan du titta under Artiklar.

Vill du läsa mer om vad som är en art respektive hybrid kan du läsa artikeln hos danska Rhododendronföreningen. Där finns också beskrivet om varför antalet arter har reducerats efter att nya klassificeringar har gjorts.

Artbeskrivningar - Tue Jörgensens publikationer

Tue Jörgensen var en föregångare i den danska rhododendronföreningen och var mycket viktig för att öka intresset för att odla olika rhododendronarter i Danmark. Han drev en specialiserad plantskola från 1977 där han var den förste att kommersiellt introducera ett antal arter i Danmark.

Det är många rhododendronodlare i Danmark, och också i Sverige, som köpt sina första rhododendronarter från Tue. Han sysslade också med hybridisering och följde med i det som hände inom området. Hans mål med sin hybridisering var att få fram hybrider som liknade arter som växer i naturen. Tue var ordförande i den danska Rhododendronföreningen mellan 1978 och 1980.

Översatt från Ole Jonny Larsens uppdatering av Tue Jörgensens katalog

ursprungstexten som pdf - Tue Jörgensen

Mer läsning:

ARS - Plant search

Danska Rhododendronföreningen - foto av arter

 

Medlemsansvarig:

Lisa Hällfors

mail: lisa(at)lhform.se

Webredaktion:

Västsvenska: goran(at)alentradgard.se

Östsvenska: lisa(at)lhform.se