Artiklar
Många medlemmar i Svenska Rhododendronsällskapet tycker det är spännande att odla olika rhododendronarter och därför har vi samlat en del information här. Det är porträtt av olika rhododendronarter men också en del annan information som till exempel om härdighet.
Vill du läsa mer om vad som är en art respektive hybrid eller om varför antalet arter har reducerats efter att nya klassificeringar har gjorts kan du läsa artikeln hos danska Rhododendronföreningen.
Vi har samlat all information och bildgallerier under artbeskrivningar och där också klippt in Tues ursprungliga beskrivningar.
Rhododendronarter - Tue Jörgensens publikationer
Tue Jörgensen var en föregångare i den danska rhododendronföreningen och var mycket viktig för att öka intresset för att odla olika rhododendronarter i Danmark. Han drev en specialiserad plantskola från 1977 där han var den förste att kommersiellt introducera ett antal arter i Danmark.
Det är många rhododendronodlare i Danmarks, och också i Sverige, som köpt sina första rhododendronarter från Tue. Han sysslade också med hybridisering och följde med i det som hände inom området. Hans mål med sin hybridisering var att få fram hybrider som liknade arter som växer i naturen. Tue var ordförande i den danska Rhododendronföreningen mellan 1978 och 1980.
Översatt från Ole Jonny Larsens uppdatering av Tue Jörgensens katalog
Vetenskapliga namn - vad betyder dem?
Här kan du hitta en lista över vad några vanliga arters namn betyder på svenska. Det är en artikel skriven av Malle Voitk.
Artiklar om rhododendronarter
Filmer från botaniska trädgården
Filmer – här hittar du länkar till några youtube-klipp från Göteborgs botaniska trädgård. Det är vandringar med Henrik Sjöman och vi får följa honom när han letar riktigt tidig rhododendronblomning. Men det är också en film om lite senare blomning hos arter och kultivarer. Det finns även en film om magnoliablomningen i trädgården. Japandalen är…
Läs mer...Komplexen rex och glanduliferum
Komplexen R. rex och R. glanduliferum gås här igenom av Steve Hootman i två youtube-klipp från 2020. En film där Steve Hootman berättar om arten rex Rhododendron Species Botanical Garden verkställande direktör och kurator Steve Hootman förklarar hur vilda arter kan smälta in i varandra. Fallstudien: Rex-komplexet – Rhododendron rex ssp rex, Rhododendron rex ssp…
Läs mer...Klockrododendron – R. campanulatum
Klockrododendron kan med tiden bilda ett mindre träd på 4,5 m men bildar hos oss till att börja med en liten buske. I det vilda hittar man arten i Himalaya från Kashmir till något öster om Bhutan på 2,700 – 4,500 möh. RHS, Royal Horticulture Society, anger den som härdig till H5 i deras nya…
Läs mer...Odlingsvärda rhododendronarter
Odlingsvärda rhododendronarter är en artikel skriven av Bengt Karlsson där han går igenom odlingsvärda rhododendronarter ibland elepidota rhododendron, subgenus Hymenanthes, och de olika sektionerna där. Bengt odlar i norra Bohuslän och erfarenheterna kommer från hans trädgård. Om du är intresserad av arter och artbestämning kan vi rekommendera boken ‘Pocket Guide to Rhododendron Species. Här följer…
Läs mer...Skålrododendron – R. souliei
Skålrododendron, Rh. souliei, är en vacker art med hemvist i Sichuan, Tibet på 3,000 – 3,800 möh. Arten ingår i subsektionen Campylocarpa. Namnet skålrododendron kommer från formen hos de öppet skålformade blommorna. Blommorna är rosa och ibland sköljda i djupare rosa, vita eller vita sköljda i rosa. Varje blomklase innehåller 3 – 8 blommor. Blomtiden…
Läs mer...Fingerrododendron – R. roxieanum
Fingerrododendron bildar en låg buske som oftast håller sig under 180 cm i det vilda. Men den kan i vissa fall bli uppåt 450 cm och få ett nästan trädliknande utseende. De unga skotten är täckta av ett rödbrunt ulliknande lager så kallat toment. Ingår i sektion: Taliensia, subsektion: Roxieanum. Bladen är normalt sett högst…
Läs mer...Bladens skönhet hos rhododendron
Bladens skönhet är för en del huvudattraktionen hos rhododendron och det är kanske inte så konstigt. Många arter har mycket vackra blad men även nytillväxten kan vara väldigt fin. Och det här är egenskaper som de också lämnar vidare till både primärhybrider och hybrider. Rhododendron upplever en renässans. Fokus ligger oftast på blommornas utseende, men…
Läs mer...Mer läsning:
Medlemsansvarig:
Kerstin Pettersson
mail: rhodo_medlem@telia.com
Webredaktion:
Västsvenska: goran(at)alentradgard.se
Östsvenska: lisa(at)lhform.se