Yakushimanum-Gruppen

En grupp med många vackra sorter där generna från R. yakushimanum bidrar till flera goda egenskaper.

Yakushimanum-Gruppen

I Yakushimanum-Gruppen finns många vackra sorter. Generna från arten R. yakushimanum har bland annat bidragit till mycket god härdighet. I många fall har de också vackert indument. Det är också en grupp som mår bra av ett ljust läge, till och med sol ett antal timmar om dagen. På det sättet behåller de ett mer kompakt växtsätt och sätter fler knoppar.

Mångfalden är stor i Yakushimanum-Gruppen

Många sorter i gruppen växer kompakt och förblir relativt låga över tid särskilt om vi odlar de öppet och ljust. Men det finns  hybrider i Yakushimanum-Gruppen som också blir större 'Falling Snow' är ett exempel på det.

Hybridiseringsarbetet har på senare tid också lett fram till nya färginslag som gult, aprikos med flera. Det har också gett kraftigt färgade blommor som behåller färgen bättre. Äldre 'röda' sorter i Yakushimanum-Gruppen tenderar att blekna.

Odla Yakushimanum-Gruppen

Som vi redan sagt blir de oftast mest tätvuxna och kompakta i ett ljust och delvis solexponerat läge. De brukar också sätta fler knoppar i ett ljust läge än i ett skuggigt. De vill ha samma typ av substrat som övriga rhododendron.

Bilder

Här under har vi samlat foton från våra medlemmar över olika sorter som vi odlar. Fotona är samlade i bokstavsordning. Klicka på en bild i respektive galleri så öppnas de i större storlek mot en mörk bakgrund.

A-B-C

D-E-F-G

H-I-J-K

L-M-N-O

P-Q-R-S

T-U-V-W

X-Y-Z

Medlemsansvarig:

Lisa Hällfors

mail: lisa@lhform.se

Webredaktion:

Västsvenska: goran@alentradgard.se

Östsvenska: lisa@lhform.se