Filmer från botaniska trädgården

Filmer - Rhododendron elegantulum - elegantrhododendron

Filmer – här hittar du länkar till några youtube-klipp från Göteborgs botaniska trädgård. Det är vandringar med Henrik Sjöman och vi får följa honom när han letar riktigt tidig rhododendronblomning. Men det är också en film om lite senare blomning hos arter och kultivarer. Det finns även en film om magnoliablomningen i trädgården.

Japandalen är ett vackert område i trädgården och du kan också följa den här delen i 4 klipp från våren 2021 där Björn Aldén och Bengt Grahn guidar oss.

Tidigblommande Rhododendron

Henrik visar bland annat blomningen hos Rh. elegantulum i det här klippet från botaniska.

Filmer - Rhododendron elegantulum - elegantrhododendron
Rhododendron elegantulum – elegantrhododendron

Rhododendron med Henrik Sjöman

En lite längre film som bland annat visar blomningen hos några av trädgårdens riktigt stora och vackra kultivarer.

Magnoliablomning

Magnolior är båda vackra och odlingsvärda dessutom trivs de under samma förutsättningar som rhododendron. Här får vi följa med när magnolian blommar i botaniska. Vill du läsa mer om magnolia i det vilda kan du klicka på länken och läsa artikeln från botaniskas expedition till Japan & Ryssland 2018.

Nu blommar Magnolian

Japandalen i 4 filmer

Utan att lämna soffan kan du få guidade turer genom Japandalen i botaniska. Björn Aldén tar oss med en tidig vandring vandring i japandalen. Och här berättar han mer ingående om Japandalen som inte är en japansk trädgård per se utan en del av botaniska med många japanska växter.

Del 1 – 17:e maj 2021 – i Sverige har vi 4 arter av barrträd, i Japan finns det över 40 olika. Vi har två arter av lönn medan Japan har 26. Japan är alltså en del av världen med stor variation bland växtmaterialet och vi har turen att kunna njuta av det i Japandalen eller som här i filmerna.

Del 2 – början av maj, publicerad 25:e maj 2021. Nu blommar rhododendron överdådigt och du ser bland annat japansk guldalpros och storblommig vinteralpros. Det är bara två av 50 arter rhododendron och de vi ofta kallar azaleor.

Del 3 – Bengt Grahn, trädgårdsmästare tar oss med på en tur genom Japandalen och Koreadalen och visar och berättar på vägen bland annat om vad man odlar i den nedre och sumpiga delen. Han visar dessutom nya förändringar som gjorts i Japandalens hjärta.

Del 4 – I den sista delen av rundvandringen berättar både Björn Aldén och Bengt Grahn om mossorna, stigarna och känslan i trädgården. De många olika mossarterna bildar en grön mosaik i Japandalen. Björn berättar också om ett par klätterväxter.

Mer om rhododendron

Du kan läsa mer om arter i släktet HÄR.

Leave a Comment