Lussemötet-2022 – marknaden 2023

Lussemöte-2022 - Rhododendron 'Kokette'

Lussemötet-2022 i västra kretsen är som vanligt vikt för en presentation av de arter som vi valt ut för försäljning under marknaden i april 2023. Och precis som vanligt är det Lotta Bernler som satt samman en presentation av de sorter vi valt ut. Årets fokus är fler arter vilket vi lyckats med via en ny källa – Schnupper Baumshule.

Lussemöte-2022 - Rhododendron camtschaticum
En lågväxande, lövfällande art – Rhododendron camtschaticum
Lussemötet-2022 - Rhododendron 'Double Dots'
En vacker hybrid – Rhododendron ‘Double Dots’

Förberedelser för Lussemötet-2022

Under sommaren lämnar vi i styrelsen och de medlemmar som vill förslag på sorter vi gärna skulle se på vår marknad. Vi försöker utgå från odlingsvärda och vackra hybrider och arter som inte är lätta att hitta i handeln. Ofta har vi försökt hitta ett tema. Och utifrån det skapar vi en huvudlista och en reservlista som sen förankras med våra leverantörer. Och det är den slutliga listan som vi nu presenterar. Men som vanligt kan saker hända under vintern hos odlarna som levererar och små förändringar brukar ändå kunna ske.

Lussemötet-2022 - Rhododendron 'Kokette'
En hybrid med yakushimanum i generna skapad av Hans Hachmann – Rhododendron ‘Kokette’. Föräldrarna är ‘Ovation’ x ‘Schlaraffia’. Den lär hålla sig liten och ska vara ca 70 x 110 cm efter 10 år
Lussemötet-2022 - Rhododendron 'Pennsylvania'
En vacker lövfällande rhododendron – Rhododendron ‘Pennsylvania’
Lussemötet-2022 - Rhododendron 'Brasilia'
Ännu en av Hans Hachmanns alla hybrider är den här – Rhododendron ‘Brasilia’ eller som den också kallas ‘Hachmann’s Brasilia’. Föräldrarna är – Hachmann’s Marina x (wardii var wardii x Alice Street)

Marknaden

Det här var några exempel på sorter vi önskat och fått bekräftade till vårens marknad. Marknaden är ett medlemsevent och detaljerna om marknaden hittar du HÄR. Det är en marknad där vi förmedlar plantor till våra medlemmar utan vinstsyfte.

Foto: Lotta Bernler

Författare: Carina Lind

Leave a Comment