Klockrododendron – R. campanulatum

Klockrododendron - Rhododendron campanulatum

Klockrododendron kan med tiden bilda ett mindre träd på 4,5 m men bildar hos oss till att börja med en liten buske. I det vilda hittar man arten i Himalaya från Kashmir till något öster om Bhutan på 2,700 – 4,500 möh. RHS, Royal Horticulture Society, anger den som härdig till H5 i deras nya system vilket översatt betyder ner till -15 ungefär och att den är härdig i de flesta delarna av UK.

Bladen hos klockrododendron

Den har vackra, mörkt gröna blad som är ovala till brett elliptiska. Bladkanten är dessutom lätt vågad. Ovansidan är blåtonad och blank medan undersidan har ett tjockt, mjukt, kanelfärgat indument. Bladstjälken är 1,25 – 2,5 cm lång och den är oftast rödtonad. Bladspetsen är trubbigt rundad medan basen är lätt hjärtformad. Barken flagnar. Den här arten ingår i sektionen Campanulata.

Klockrododendron - Rhododendron campanulatum ssp. aeruginosum 'Blue Ox''
Klockrododendron – Rhododendron campanulatum ssp. aeruginosum ‘Blue Ox”

Blomman

Blomklasarna består av 8 – 15 blommor. Blommorna är 5 cm vida och variabla i färgen men ofta purpurrosa med mörkare fläckar eller nästan vita. Ståndarna är tio och glatta men med dun mot basen. Blomstjälken är ungefär 2,5 cm lång.

Klockrododendron - Rhododendron campanulatum
Klockrododendron – Rhododendron campanulatum, foto Bengt Carlsson

Historien bakom klockrododendron

Loddige’s plantskola lär ha erhållit frön från Wallich 1825 men den kan ha introducerats tidigare i privata trädgårdar. 1844 beskrevs den som ‘one of the best hardy evergreens we have’ – inte så konstigt eftersom det är en vacker bladplanta. Vid Benmore, Argyll, Skottland har den nått en höjd av kanppt 10 meter.

Odlingsvärda underarter och selektioner

En underart är ssp. aeruginosum  (Hook.f.) och den växer längre österut än den typiska underarten. Det finns också en Rh. campanulatum ssp aeruginosm ‘Blue Ox’ som Gullmarsfjordens plantskola haft i sitt sortiment.

Klockrododendron - Rhododendron campanulatum ssp. aeruginosum 'Blauschimmer'
Klockrododendron – Rhododendron campanulatum ssp. aeruginosum ‘Blauschimmer’

Två hybrider som fått AGM

Två selektioner som listas i SKUD och som fått en ‘Award of Garden Merit’, AGM, är ‘Knap Hill’ och ‘Waxen Bell’. ‘Knap Hill’ har stora blommor ljust blåviolett och visades vid Exbury 1925.

Du kan läsa mer om artens ssp. aeruginosom och se fler bilder HÄR.


Leave a Comment