Reflektion kring 2017s frösådder

Reflektion - 2017 års frösådder

Reflektion – det är dags att sammanfatta resultatet från de frösådder jag gjorde 2017. Den 20 september började jag att så fröerna som jag skaffat året innan alltså 2016. Syftet med att starta sådderna i augusti/september är att ge fröplantorna så lång tid som möjligt inomhus, innan utplantering som jag gör efter ”järnnätterna” och enligt tradition, hos mig, innebär det efter den 10:e juni. I bilderna ser ni resultatet ungefär ett halvår efter att jag sådde dem sensommaren 2017 och det är roligt att se resultatet.

Reflektion över frösådder
Reflektion över frösådder

Jämför för att förstå min reflektion

För att förstå den verkliga storleken på plantorna kan ni jämföra med etiketten som är 12 centimeter lång. En generell reflektion är att hybriderna växer snabbare än rena arter och en annan är att hybrider med starkväxande föräldrar är lättare att ta hand om.

Vissa sådder ger ganska likformade plantor medan andra sådder ger helt olika resultat. Några växer snabbt medan andra inte vill växa alls eller till och med dör.

Reflektion frösådder
Olika storlek och växtkraft hos den här sådden – Reflektion frösådder
Reflektion över frösådder
Jämn tillväxt hos den här sådden – Reflektion över frösådder

Om du vill testa att så frön har vi en artikel med generella såråd. Att som jag gör vänta med att så fröerna innebär till exempel att de jag skapat eller köpt under 2017 stratifierar jag i kylskåpet från det jag får dem tills det är dags att så dem sensommaren 2018. Stratifiering innebär att man utsätter fröerna för en period med lägre temperaturer, kylskåpstemperatur är lagom för de flesta. Det simulerar en naturlig vinter som många växters frön behöver för att gro. Du kan läsa mer om det HÄR.

Roberto Lesti

Leave a Comment