Skålrododendron – R. souliei

Skålrododendron - Rhododendron souliei

Skålrododendron, Rh. souliei, är en vacker art med hemvist i Sichuan, Tibet på 3,000 – 3,800 möh. Arten ingår i subsektionen Campylocarpa. Namnet skålrododendron kommer från formen hos de öppet skålformade blommorna. Blommorna är rosa och ibland sköljda i djupare rosa, vita eller vita sköljda i rosa. Varje blomklase innehåller 3 – 8 blommor. Blomtiden är medel om man jämför med de riktigt tidiga respektive senblommande. Och här hos oss i södra Sverige betyder det oftast maj.

Arten bildar en öppen buske eller ett litet träd och den är ungefär 150 cm efter 10 år. Den tål ner till -21 grader.

En elepidote art i subgenus: Hymenanthes, sektion: Ponticum, subsektion: Campylocarpa

Andra vackra arter i subsektionen

I samma subsektion ingår även andra vackra arter som dessutom har talande namn. Till exempel Rhododendron wardii, guldrododendron och man ser tydliga likheter i blommans och bladens form. I subsektionen finns också R. callimorphum, fagerrododendron, med vackra rosa klockor. Indisk guldrododendron, R. campylocarpum, har vackert gula blommor. Det här är ytterligare 3 arter och de här 4 är de vanligaste i odling hos oss.

Beskrivning av skålrododendron hos danska Rhododendronföreningen

Arten beskrivs som en ovanligt charmerande art som bildar en låg till medelhög buske. Nytillväxten är ljust blågrön men kan också ha en purpur ton. Bladens ovansida är djupgrön med en metallisk lyster. Undersidan är vackert blågrön. Formen är oval till nästan rund. Blommorna sitter i lösa klasar som verkligen visar upp de öppet skålformade blommorna. Blommorna är vita eller i varierande toner av rosa och de rosa formerna kan ha en rödtonad fläck.

Den mår bäst i områden med en period med tydlig vinter och därför trivs den sämre i till exempel södra England och västra Skottland. Skålrododendron är en av de mest prisbelönta arterna. Och det är dessutom en bonus att den blommar redan som ung.

Skålrododendron - Rhododendron souliei

“Denna förtjusande lilla rhododendron heter R. souliei och är något av det näpnaste man kan finna inom rhdodendronsläktet. Diskreta öppna klockor och friska blågröna blad. Hemmahörande i Sichuans berg på ca 3800m höjd. Bilden tagen i Strömsdalen. En relativt nyanlagd park nära Strömstads centrum.”

Foto Bengt Karlsson

Bilder från en annan medlems trädgård

Författaren odlar ett exemplar som är inköpt från Glendoick. Bilderna är tagna i första halvan av maj och blomklasarna är på väg att slå ut. Trädgården ligger i zon 1-2 några mil från västkusten.

Skålrododendron - Rhododendron souliei
Bladverket hos skålrododendron – Rhododendron souliei – och färgen är vackert grön
Skålrododendron - Rhododendron souliei
Skålrododendron – Rhododendron souliei – blomklase på väg att öppna sig den 11:e maj i ungefär zon 1-2 en bit från västkusten

Beskrivningar av andra arter hittar du HÄR.

Leave a Comment